De uitstoot van CO2 moet sneller dalen als België de nationale doelstellingen omtrent de vermindering van de CO2-uitstoot in 2030 wilt behalen. Een drastische vermindering van het energieverbruik in allerhande gebouwen (woonhuis, kantoorruimtes, industriële gebouwen…) is daarvoor één van de belangrijkste pijlers waaraan we moeten werken.
Maar hoe krijgen we dat voor elkaar? Ingrijpende (dure) energetische renovaties zijn volgens sommigen het antwoord om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. Dat klinkt mooi, maar is voor de renovatie- en bouwsector vrijwel onmogelijk te realiseren op zo’n korte termijn. Minstens even belangrijk is het feit dat het financieel onhaalbaar is voor de huiseigenaren.
Dan maar stoppen met verwarmen en een warme douche nemen? Dat kan de oplossing niet zijn. Welke keuzes kunnen dan wel maken om zowel comfortabel te kunnen leven (en werken) en toch mee de doelstellingen te realiseren?
Een eerste realiseerbare stap in de zogenaamde energietransitie kan dan eventueel een hybride warmtepomp zijn. Die biedt immers een klimaatvriendelijke, betaalbare en efficiënte oplossing voor zowel woningen als bedrijven.
Een hybride warmtepomp combineert twee systemen: een nieuwe of bestaande gasketel en een elektrische lucht-waterwarmtepomp. Afhankelijk van de buitentemperatuur, de benodigde warmte en de energieprijzen zorgt de warmtepomp er op een slimme automatische manier voor dat op elk moment de meest energiezuinige en efficiënte energiebron wordt gebruikt. De gasketel of de elektrische warmtepomp dus.
Zo bespaart de gebruiker van een hybride verwarmingssysteem op de energierekening en daalt de CO2-uitstoot. Bij een hybride warmtepomp is de gasketel de 2de energiebron. Bij een hoge energievraag of een lage buitentemperatuur zal de hybride warmtepomp onvoldoende vermogen kunnen aanbieden en zal de gasketel gaan bijverwarmen. De cv-ketel blijft sowieso ook voor warm water zorgen.
Voordelen van een hybride warmtepomp:
Een hybride verwarmingssysteem is niet hetzelfde als een propaanwarmtepomp die gebruik maakt van propaan als natuurlijk koelingselement. Wij hebben het hier over de combinatie van een warmtepomp en een traditionele gasketel op propaan.