CO-vergiftiging maakt elk jaar heel wat slachtoffers, vooral tijdens de koude wintermaanden. Nochtans is het makkelijk te voorkomen met een aantal voorzorgsmaatregelen. Kies voor betrouwbare toestellen, respecteer de veiligheidsvoorschriften en plan regelmatige controles.
CO of koolstofmonoxide is een kleurloos en geurloos gas. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van brandstoffen die koolstof bevatten, zoals butaangas, propaangas en aardgas.
Een CO-vergiftiging is het gevolg van het inademen van koolstofmonoxide. Bij inademing komt de koolstofmonoxide in het bloed terecht en dat verstoort het transport van zuurstof door de rode bloedlichaampjes. Wanneer de concentratie van CO in het bloed te hoog wordt, krijgen de organen onvoldoende zuurstof om te functioneren en dreigen deze tot stilstand te komen.
Hoe zie je of iemand een CO-vergiftiging heeft opgelopen? Let op deze verschijnselen:
Zeker als meerdere personen in dezelfde ruimte klachten vertonen, wijst dit vaak op een CO-vergiftiging. Bij blootstelling aan hoge concentraties kan een ademhalingsstilstand optreden. Meestal is het slachtoffer ook kortademig en verward. Bel het antigifcentrum als je een vermoeden hebt: 070 245 245.
Alle oorzaken op een rij:
Met de nodige voorzorgsmaatregelen voorkom je een CO-vergiftiging:
Jouw veiligheid primeert voor ons, daarom kiezen we ervoor dat de installaties in je woning beantwoorden aan de strengste veiligheidsnormen. Een erkende gasinstallateur zorgt voor de installatie, een erkend keuringsorganisme voor de controle. Laat je installatie dan ook regelmatig controleren !
Bij een vermoeden van een CO-vergiftiging, omdat bijvoorbeeld een persoon bewusteloos in een ruimte ligt, onderneem je de volgende stappen:
Tip:
Wees extra opmerkzaam tijdens de koude wintermaanden wanneer je de warmte probeert binnen te houden. Ook bij windstil of zeer winderig weer kunnen verbrandingsgassen slecht worden afgevoerd.