Overslaan en naar de inhoud gaan
Hernieuwbaar vloeibaar gas

Samen op weg naar een duurzame energietransitie

Als leverancier van vloeibaar gas draagt Antargaz bij aan een duurzame en toegankelijke energietransitie. Met hernieuwbaar vloeibaar gas (rLG) bieden we consumenten een betaalbare, milieuvriendelijke en sociale oplossing voor de energie-uitdagingen van vandaag en morgen.

Image

Grote uitdagingen vragen grote ambities!

Residentiële verwarming is de grootste energieverbruiker en bron van fijnstof in Belgische huishoudens. Zo’n 33% gebruikt daarbij nog steeds stookolie. Overschakelen op hernieuwbaar vloeibaar gas is een duurzame oplossing, en de tijd dringt.

  • België wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 55% verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Het voorziet in een uitfasering van stookolie tegen 2035.
  • Vlaanderen wil tegen 2030 de CO2-uitstoot met 40% verminderen. Tegen 2050 streeft het naar een vermindering met 85%. Sinds 2022 is er al een verbod van kracht op nieuwe stookolieketels voor nieuwbouw en grote renovaties.
  • Wallonië wil tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 40% verminderen, tegen 2050 met 85%. Het voorziet in een geleidelijke uitfasering van stookolie met een verbod vanaf 1 maart 2025 in nieuwe woningen en vanaf 1 januari 2026 bij renovatie van oude gebouwen.
Image

Een transitie naar koolstofarme bronnen zoals hernieuwbaar vloeibaar gas is prioritair.

Wat is hernieuwbaar vloeibaar gas (rLG)?

Hernieuwbaar vloeibaar gas (rLG) is dé sleutel tot de energietransitie. Het is afkomstig uit een mix van afvalstromen uit de voedingsindustrie en hernieuwbare plantaardige oliën. Dat levert tot wel 80% minder CO2-uitstoot op. We gaan hiermee dus nog een stukje verder dan CO2-gecompenseerd gas.

Image

De voordelen

In vergelijking met traditionele energiebronnen heeft hernieuwbaar vloeibaar gas een pak voordelen.

  • Duurzaam: gemaakt uit hernieuwbare bronnen voor minder CO₂-uitstoot volgens processen die voldoen aan de Europese RED II-normen.
  • Proper: lage fijnstofuitstoot (70% lager dan stookolie, 85% lager dan steenkool), wat bijdraagt aan een betere luchtkwaliteit.
  • Sociaal: een haalbare oplossing voor wie niet op het aardgasnet is aangesloten (zo’n 35% van de Belgische huishoudens) of in een minder goed geïsoleerde woning woont.
  • Efficiënt: lagere productiekosten, relatief goedkoop op te slaan en te vervoeren, en dezelfde energieprestaties als conventionele LPG.
  • Betaalbaar: geen grote investeringen nodig en een betaalbaar alternatief voor gezinnen met een woning gebouwd voor 1981 (66% in Vlaanderen, 78% in Wallonië).

Klaar om bij te dragen aan een duurzame toekomst? Ontdek hoe hernieuwbaar vloeibaar gas jouw woning kan verwarmen.