Overslaan en naar de inhoud gaan
Liquefied Petroleum Gas

Vloeibare petroleumgassen

Wat is LPG? In België en Nederland is de term synoniem voor het propere en goedkopere alternatief voor benzine of diesel. Autogas dus, en dat klopt als een bus. Maar… LPG is veel meer dan een brandstof voor milieubewuste en zuinige chauffeurs.

 

Wat is LPG?

LPG is de afkorting van Liquefied Petroleum Gas. Het is een verzamelnaam voor alle vloeibare petroleumgassen: propaan (C3H8), butaan (C4H10) en, jawel, autogas (wat een mix is van propaan en butaan). Hoe wordt LPG gemaakt? Wel, vloeibaar petroleumgas is een bijproduct dat ontstaat tijdens de productie en behandeling van aardgas (door condensatie) of bij de raffinage van ruwe olie. Het wordt vloeibaar gemaakt onder hoge druk om het gemakkelijker te kunnen opslaan, vervoeren en leveren. Bij gebruik wordt het weer omgezet in gas.

Er bestaat ook een hernieuwbare variant van LPG?

 

Onder welke vormen bestaat LPG en waarvoor wordt het gebruikt?

Onder Liquefied Petroleum Gas vallen deze 3 gassen: propaangas, butaangas en autogas. Dankzij hun specifieke eigenschappen en flexibele opslagmogelijkheden kunnen deze gassen worden gebruikt in verschillende toepassingen.

  • Propaan is wellicht het meest gekend van de bovengrondse tanks die geïnstalleerd worden bij woningen waar geen aansluiting op het aardgasnetwerk beschikbaar is. Het kan ook in ondergrondse tanks worden opgeslagen om woningen van gas te voorzien (voor verwarming, koken, gashaarden…) en is eveneens verkrijgbaar in gasflessen (voor gasbarbecues, terrasverwarmers…).

Naast thuisgebruik is propaan een populaire brandstof voor heftrucks (die gevoed worden door propaan in vloeibare vorm) en wordt het in de landbouw frequent aangewend voor de verbranding van onkruid, het drogen van gewassen, de verwarming van stallen en serres, de bescherming van wijn- en boomgaarden tegen de vorst,… De horeca, bouw (denk aan dakdekking en wegenbouw) en industrie zijn andere sectoren waarin propaan veelvuldig als een flexibele en betrouwbare brandstof wordt ingezet.

 

  • Butaan heeft ongeveer dezelfde eigenschappen als propaan. Wat is dan het verschil tussen propaan en butaan? Butaangas verdampt vanaf 0°C, propaangas vanaf -42°C. Daarom is butaan eerder bedoeld voor gebruik binnenshuis of in niet-temperatuurgevoelige omstandigheden. Propaan is meer geschikt voor buitentoepassingen en buitenopslag in gastanks. Het blijft werken, zelfs bij vriestemperaturen. De gekende blauwe butaangasflessen zie je dan ook vaak in caravans, boten, barbecues, mobiele keukens…

 

  • Autogas of motorgas is een brandstof dat bestaat uit een mix van propaan en butaan. De mengverhouding is afhankelijk van het seizoen en de grondstofprijzen. Vooral auto’s rijden op autogas of ‘LPG’. Daartoe wordt er in de kofferruimte van de wagen een speciale tank geïnstalleerd, doorgaans op de plaats van het reservewiel. Door de lage uitstoot van CO2, roet en fijnstof is autogas een bijzonder milieuvriendelijke brandstof.

Wat zijn de voordelen van LPG?

Liquefied Petroleum Gas of LPG heeft tal van voordelen. Dit zijn de belangrijkste:

  • Milieuvriendelijk: LPG is een duurzame brandstof. Dankzij de zuivere verbranding komen er minder CO2, NOX en roetdeeltjes vrij dan bij andere fossiele brandstoffen, zoals stookolie. In combinatie met hernieuwbare energiebronnen is het zonder enige twijfel een milieuvriendelijke keuze.
  • Efficiënt: Propaan, butaan en autogas hebben een hoge calorische waarde. Het zijn energierijke én energie-efficiënte brandstoffen.
  • Flexibel: Omdat het vloeibare gassen zijn, kunnen LPG-gassen gemakkelijk worden getransporteerd met tankwagens of in gasflessen. Zo kunnen ze eenvoudig ingezet worden op de meest afgelegen plaatsen waar er geen gasleiding- of stroomnet is.
  • Veelzijdig: Thuis, in de landbouw, horeca, bouw, industrie of de recreatieve sector… LPG is geschikt voor talloze toepassingen.
  • Betaalbaar: LPG is goedkoper dan aardgas of stookolie en de prijs is minder gevoelig aan schommelingen op de energiemarkten dan die van andere brandstoffen.

En wist je dat?

 

  • Ongeveer 60% van de LPG wordt gewonnen uit gasvelden, 40% uit de raffinage van olie.
  • Autogas is een mengeling van propaan en butaan.
  • Propaan en butaan kunnen overal worden gebruikt voor allerlei toepassingen, los van het gasleiding- of stroomnet.
  • Hernieuwbaar gas (renewable liquified gas of rLG) wordt gewonnen uit afvalstromen uit de voedingssector en hernieuwbare plantaardige oliën.