Wat is LPG? In België en Nederland is de term synoniem voor het propere en goedkopere alternatief voor benzine of diesel. Autogas dus, en dat klopt als een bus. Maar… LPG is veel meer dan een brandstof voor milieubewuste en zuinige chauffeurs.
LPG is de afkorting van Liquefied Petroleum Gas. Het is een verzamelnaam voor alle vloeibare petroleumgassen: propaan (C3H8), butaan (C4H10) en, jawel, autogas (wat een mix is van propaan en butaan). Hoe wordt LPG gemaakt? Wel, vloeibaar petroleumgas is een bijproduct dat ontstaat tijdens de productie en behandeling van aardgas (door condensatie) of bij de raffinage van ruwe olie. Het wordt vloeibaar gemaakt onder hoge druk om het gemakkelijker te kunnen opslaan, vervoeren en leveren. Bij gebruik wordt het weer omgezet in gas.
Onder Liquefied Petroleum Gas vallen deze 3 gassen: propaangas, butaangas en autogas. Dankzij hun specifieke eigenschappen en flexibele opslagmogelijkheden kunnen deze gassen worden gebruikt in verschillende toepassingen.
Naast thuisgebruik is propaan een populaire brandstof voor heftrucks (die gevoed worden door propaan in vloeibare vorm) en wordt het in de landbouw frequent aangewend voor de verbranding van onkruid, het drogen van gewassen, de verwarming van stallen en serres, de bescherming van wijn- en boomgaarden tegen de vorst,… De horeca, bouw (denk aan dakdekking en wegenbouw) en industrie zijn andere sectoren waarin propaan veelvuldig als een flexibele en betrouwbare brandstof wordt ingezet.
Liquefied Petroleum Gas of LPG heeft tal van voordelen. Dit zijn de belangrijkste: