Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoeveel gas verbruikt een gezin gemiddeld

31/03/2025

Een veelgestelde vraag die we bij Antargaz krijgen, is: “Hoeveel gas verbruikt een gezin gemiddeld?” Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de woning, het bouwjaar, de isolatie en het aantal bewoners. We kunnen wel een algemeen beeld geven van het gemiddelde gasverbruik in België. In deze blogpost delen we recente cijfers, bespreken we hoe een normaal gasverbruik eruitziet en geven we handige tips om je gasverbruik te verlagen.

Wat is het gemiddelde gasverbruik van een gezin?

Het standaard aardgasverbruiksprofiel in België legde de CREG in 2022 vast op zo’n 17.000 kWh per jaar. Het gaat dan over een gezin dat gas gebruikt voor verwarming en ander gebruik (zoals warm water en/of koken). 

Als we cijfers van de VREG bekijken voor het gemiddeld aardgasverbruik van een Vlaams gezin in 2023 (11.094 kWh), moeten we in ons achterhoofd houden dat gegevens van alle soorten verbruikers worden meegeteld. Sommige gezinnen zullen bijvoorbeeld enkel gas gebruiken voor hun warm water en om te koken, maar niet om de woning te verwarmen.

hand tegen radiator

Maar hoe zit het met de gezinnen die propaangas verbruiken? Als we kijken naar klanten van Antargaz, zien we, net als bij aardgas, een daling in het verbruik over de laatste jaren.

Gemiddeld propaangasverbruik van een huurder

  • 2022: 12.090 kWh
  • 2023: 11.208 kWh
  • 2024: 11.872 kWh

Gemiddeld propaangasverbruik van een eigenaar

  • 2022: 14.144 kWh
  • 2023: 13.283 kWh
  • 2024: 13.855 kWh

Onthou wel dat we hier spreken over gemiddelden. Het gasverbruik kan per huishouden sterk variëren. Zo zal een gezin in een goed geïsoleerde nieuwbouwwoning minder gas verbruiken dan een gezin dat in een oudere woning zonder (of met beperkte) isolatie woont. Daarnaast zullen niet al onze klanten propaangas gebruiken voor zowel hun verwarming als warm water en/of eventueel om te koken.

We kennen ook de grootte niet van elk gezin. Hoe meer mensen, hoe vaker de verwarming mogelijk aanstaat en hoe vaker er gedoucht wordt. Bovendien spelen er individuele voorkeuren (sommige mensen zetten de thermostaat bijvoorbeeld graag een graadje hoger) en technische factoren (een moderne versus een oudere CV-ketel) mee.

Gasverbruik berekenen

Op de teller verschijnt je gasverbruik in m3, propaangas bestel je per liter en energieverbruik drukt men vaak uit in kWh... Hoe kun je dan weten hoeveel je echt verbruikt en hoe kun je verschillende energieën gaan vergelijken

Wij helpen je graag op weg met onderstaande formule. 

Met 1 liter propaan produceer je op basis van de bruto calorische waarde zo’n 7,058 kWh aan energie (dat zal niet bij elke temperatuur hetzelfde zijn). Je moet dus het aantal liter vermenigvuldigen met de factor 7,058 om te weten te komen hoeveel kWh je ermee verbruikt. 

  • Heb je 2000 liter propaangas verbruikt? Dan komt dat overeen met 14.116 kWh (2000 x 7,058).
  • Was je verbruik 15.000 kWh afgelopen jaar? Dan heb je 2125,25 liter propaangas verbruikt (15.000 / 7,058). 

Wat is een normaal gasverbruik?

Omdat er veel factoren meespelen, bestaat er niet één exacte definitie van een normaal gasverbruik. Het standaard profiel van de CREG is wel een goede maatstaf. Zit je fors boven een jaarverbruik van 17.000 kWh? Dan is het verstandig om te kijken of je kunt besparen. 

Ontdek onze energiezuinige oplossingen
koppel bekijkt factuur

Welke factoren spelen een rol in je gemiddeld gasverbruik?

 

  • Isolatie: oude woningen verliezen vaak meer warmte dan goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen. Dak-, muur- en vloerisolatie kunnen een groot verschil maken.
  • Ventilatie: goede ventilatie voorkomt vochtproblemen, maar te lang openstaande ramen of ongecontroleerde ventilatie kan leiden tot een hoger gasverbruik.
  • Stookgedrag: zet je de kachel graag op 21 of 22 graden, of ben je tevreden met 19 of 20 graden? Dat heeft een grote invloed op je verbruik.
  • Apparatuur: een moderne CV-ketel is doorgaans zuiniger dan een oude CV-ketel.
  • Gezinssamenstelling: meer personen in huis betekent vaker douchen, meer warm water en meer gasverbruik voor verwarming.

 

Ontdek alle voordelen van propaangas
isolatie tegen muur

Tips om je gasverbruik te beperken

 

  1. Isoleer je woning: goede isolatie van dak, muren en vloer kan je gasverbruik aanzienlijk verlagen.
  2. Gebruik een slimme thermostaat: met een programmeerbare of zelflerende thermostaat voorkom je onnodig stoken.
  3. Verlaag de temperatuur: één graadje lager bespaart gemiddeld 6% op je verwarmingskosten.
  4. Korter douchen: je bespaart meteen op het gasverbruik voor warm water.
  5. Onderhoud je CV-ketel: een goed onderhouden ketel werkt efficiënter en gaat langer mee.
  6. Radiatorfolie: radiatorfolie achter je radiatoren kan de warmte beter de kamer in sturen.
  7. Tochtstrips en kierdichting: voorkom warmteverlies door kieren bij deuren en ramen af te dichten.

 

Antargaz: jouw partner in energie

Bij Antargaz begrijpen we dat energieverbruik een belangrijke kostenpost kan zijn. We denken daarom graag met je mee om het gemiddeld gasverbruik van je gezin inzichtelijk te maken en waar mogelijk te verlagen. Met onze jarenlange ervaring in de energiesector helpen we je graag aan advies op maat, zodat je niet alleen bespaart op je energiekosten, maar ook bijdraagt aan een duurzame toekomst.

Zit je na het lezen van deze blog nog met vragen over propaangas? Neem gerust contact met ons op.