Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe gebruik ik een aangesloten gasfles op de juiste manier?

 

Tips

 1. Ruikt u gas? Draai eerst uw gastoestel en dan uw gasfles dicht en lucht de ruimte.
 2. Zorg voor voldoende verluchting. Wordt een binnenruimte voldoende verlucht, dan hoopt gas zich bij een eventuele lek niet op in de kamer. Gebruikt u een gasfles buiten, graaf de gasfles dan nooit in.
 3. Zet een gasfles nooit in de zon of in de buurt van een haard of verwarmingstoestel.
 4. Zet een fles niet in de kelder, of in de buurt van een keldergat. Omdat het gas in een gasfles zwaarder is dan lucht, zakt eventueel vrijgekomen gas naar beneden. Zo vermijdt u gasophoping in de kelder.
 5. Gebruik de gasfles altijd rechtop. De drukregelaar op de fles is alleen ontworpen voor staand gebruik. Valt een fles om, zet ze dan onmiddellijk weer recht.
 6. Wissel uw gasdrukregelaar om de vijf jaar.
 7. Gebruik altijd de wettelijk erkende oranje gasslang voor de aansluiting tussen de gasdrukregelaar en uw toestel. Een ander type slang mag niet gebruikt worden. Voor huishoudelijk gebruik mag een slang niet langer zijn dan 2 m, op een boot 1 m, en in voertuigen 0,75 m. De slang mag niet gespannen staan. Vervang een gasslang zeker om de 2 jaar, of bij twijfel (bv. bij lichte beschadiging).
 8. Hou een gasfles ver van brandende sigaretten, een vlam of open vuur. Zeker tijdens het aansluiten, omdat dan de kans op ontsnappend gas groter is.
 9. Sluit altijd eerst de gaskraan van het toestel, en dan die van de gasfles.
 10. Laat een lege fles niet staan, maar breng ze terug naar een Antargaz-verdeler in uw buurt. Ook wanneer u een halflege of zelfs nog volle fles niet meer gebruikt, brengt u die best terug naar een Antargaz-verdeler. Neem de waarborgkaart van uw fles mee, zo krijgt u uw waarborg terug.
 11. Forceer geen aansluitingen. Kunt u een gasfles niet makkelijk en vlot aansluiten, wissel deze dan in bij uw verdeler.
 12. Koop alleen een verzegelde fles. Een Antargaz-fles wordt immers na het hervullen verzegeld met een specifieke Antargaz-zegel. Zo bent u er zeker van dat de fles door Antargaz gecontroleerd is.
 13. Ontstaat er brand in de buurt van de fles? Bel 112. Verwijder de fles ver uit de buurt van de hitte. Kan dit niet, probeer dan de fles te besproeien om af te koelen tot de brandweer komt. Ga ver uit de buurt staan.